Forni Rossi Wilda – Gastropoznaniak

Niedawno w okolicach Starego Browaru powstała pierwsza filia @fornirossi z Naromowic. Lokal znany z serwowania chyba jako pierwszy w POLSCE🇵🇱 certyfikowanej PIZZY🍕 w stylu NEAPOLITAŃSKIM.


Jako, że dawno takiej nie jadłem wybrałem czym prędzej się na Niedziałkowskiego 28. Lokal naprawdę stylowy, a menu, jak na pizzerię przystało oparte głównie o pizzę, pastę🍝 oraz sałatki🍃. Co ciekawe pizzę komponuje się tu SAMEMU wybierając podstawowy placek (margherita – 21 PLN, margherita DOP – 25 PLN, marinara – 18 PLN, bianca – 19 PLN) oraz dodatki.

Ja skusiłem się na polecaną pozycję, czyli margheritę z gorgonzolą🧀 (+5) i salami piccante (+6) oraz wersję NA BOGATO🤑 margheritę DOP (mozzarella di bufala🐃 i sos z pomidorów🍅 san marzano) z rukolą (+4) i włoską bresaolą (+8). Po złożeniu zamówienia na stole ląduje przystawka w postaci focacci, a już po niedługiej chwili prosto z czerwonego pieca dwie gorące PIZZE😍.

Muszę przyznać, że obie pozycje BARDZO UDANE!👌 Ciasto, czyli to co m. in. wyróżnia tą pizzę od klasycznej, lekko „przypalone”🔥, mocno napowietrzone na rantach oraz cienkie i dość miękkie w środku. Jak dla mnie REWELACJA😀, w szczególności gdy boki placka zamoczymy w oliwie smakowej. Włoskie dodatki również najwyższej jakości.

Pytanie która margherita lepsza?🤔 Ciężko tutaj decydować, bo obie niebywale smaczne, chociaż czuć różnicę w smaku. Ja jednak lekko skłaniam się ku tej „biedniejszej” wersji, chociaż sami musicie się przekonać i zadecydować😉.

Wizytę w @fornirossi uznaję za BARDZO UDANĄ👌 i chętnie będę tam wpadał, gdy najdzie mnie ochota na neapolitańską pizzę🍕. Nie da się też ukryć, że nie jest to PIZZERIA na każdą kieszeń💸 i warto brać to pod uwagę udając się w to miejsce. Jednak nie przeszkadza to, aby zgarnąć 9/10!

NOTE TO MYSELF: Trochę Neapolu w Poznaniu.

Recenzja napisana 3 grudnia 2018

2 komentarze

  1. […] Miejsce z dość burzliwą historią na gastronomicznej mapie Poznania. Najpierw ogromny lokal w centrum handlowym Malta, potem długa nieobecność, żeby w końcu wylądować na Naramowiach oraz od jakiegoś czasu na Wildzie. To właśnie ten ostatni lokal skradł moje serce i lubię tam często wpadać. Chyba to ze względu na przemiłą obsługę i przesympatycznego szefa kuchni i zarazem głównego pizzaiolo, który zawsze wita gości z uśmiechem na twarzy. W obu lokalach Forni zjecie jedyną w Poznaniu CERTYFIKOWANĄ pizzę neapolitańską. Za co szczególnie cenie to miejsce? Za utrzymywanie za każdym razem stałego i WYSOKIEGO poziomu pizzy. Chcecie wiedzieć więcej? Czytajcie tutaj! […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *