prosta szakszuka

Prosta szakszuka (shakshuka) by Gastropoznaniak

Przed wami przepis na bardzo łatwą shakshukę, które idealnie sprawdzi się na leniwe weekendowe śniadanie albo brunch.


Na początku otwórz lodówkę i zobacz czy masz wszystkie potrzebne składniki. Jeśli nie, to zaopatrz się w najbliższym sklepie. Do zrobienia mojej shakshuki będziesz potrzebować:

  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula🧅
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skóry🥫
  • przyprawy w mojej wersji: papryka suszona ostra, papryka suszona łagodna, czosnek w proszku, mielony kumin (kmin rzymski), pieprz czarny świeżo mielony, odrobina soli
  • 5 jajek rozmiar M albo 4 rozmiar L🥚
  • kolendra 🍃
  • ser typu greckiego 🧀

Gdy już masz wszystkie składniki to pora zabrać się za przygotowywanie tego pysznego dania! Teraz krok po kroku postępuj zgodnie ze wskazówkami.

  1. Cebulę kroimy🔪 w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki i wrzucamy wszystko na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smażymy/dusimy wszystko na średnim ogniu przez kilka minut ( 2-4 minuty).
  2. Do przeszklonej cebuli i czosnku dodajemy całą puszkę pomidorów🥫 oraz przyprawy i wszystko dusimy przez kilka minut na wolnym ogniu, aż pomidory zmiękną i wyparuje z nich trochę wody💧 (około 7-10 minut).
  3. W pomidorowej masie tworzymy „dołeczki” i wbijamy tam świeże jajka. Przykrywamy całość przykrywką i dusimy na mniejszym ogniu🔥 do momentu ścięcia się jajek do wybranej przez Was konsystencji. Ja najbardziej lubię ścięte białko i płynące żółtko🤤.
  4. Ściągamy z palnika i dekorujemy serem typy greckiego oraz kolendrą. Polecam eksperymentować z serami🧀 np. dodając ser kozi🐐, burratę, fetę czy mozzarellę. Tak samo z zieleniną! Pasuje tutaj również pietruszka albo szczypior chociaż, ja zdecydowanie polecam KOLENDRĘ!
  5. Podajemy wszystko na patelni na której robiliśmy danie oraz z ulubionym pieczywem i dzielimy się nim z najbliższymi! SMACZNEGO😍

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *