Przepis na steki z kalafiora z musem marchewkowym

Czy stek to tylko z mięsa? Tym przepisem chcę Wam udowodnić, że nie tylko! Co powiecie na stek z kalafiora z musem marchewkowym? Sprawdzajcie ten przepis. Gwarantuje, że będzie pysznie i kolorowo i do tego wegetariańsko.


Przepis wdaje się być skomplikowany, ale nic bardziej mylnego! Steki z kalafiora są dużo łatwiejsze do zrobienia niż tej mięsne i o wiele trudniej je zepsuć. Jeśli jesteście mięsożercami tak jak ja i macie czasem ochotę zjeść coś trochę innego to ten przepis powinien przypaść Wam do gustu. No to zaczynamy!

Składniki

  • 1 Główka kalafiora (średniej wielkości)
  • 2 papryki o różnych kolorach (czerwona, zielona albo żółta)
  • 1 duża albo 2 średnie marchewki
  • 20ml sosu sojowego
  • łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 50g masła
  • oliwa oraz olej do smażenia
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • świeża pietruszka natka
  • skórka z połowy cytryny
  • 50g sera cheddar / mozzarella albo grana padano (albo mieszanka – u mnie cheddar + mozzarella)
  • przyprawy – sól, pieprz, tymianek, papryka ostra, papryka słodka

Przygotowanie – mus marchewkowy:

  1. Marchewkę obierz i pokrój w drobne półksiężyce
  2. W rondelku rozgrzej odrobinę oleju i dodaj 50g masła. Wrzuć pokrojoną marchewkę do rondelka i podsmaż przez jakieś 3-4 minuty
  3. Następnie dodaj przecier pomidorowy oraz mąkę i smaż przez kolejne 2 minuty.
  4. Dodaj musztardę oraz zalej wszystko bulionem warzywnym. Dodaj sos sojowy oraz przyprawy – pieprz, suszoną paprykę i tymianek.
  5. Duś wszystko aż marchewka będzie miękka (około 10 minut)
  6. Za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę.

Przygotowanie – steki z kalafiora

  1. Kalafiora obierz z liści, dokładnie umyj i wytnij z niego 2 steki o grubości około 3 CM ( steki tnij ze środka), natomiast boczną część kalafiora posiekaj bardzo drobno.
  2. połówki kolorowej papryki pokrój na drobną kostkę, natkę pietruszki drobno posiekaj i zmieszaj wszystko z pokrojonym kalafiorem, skórką z cytryn oraz serem.
  3. Steki nasmaruj odrobiną oliwy i smaż na patelni grillowej około 5min na stronę (aż dostaną brązowych pasków), dopraw z obu stron pieprzem i solą.
  4. Steki zdejmij z patelni, posyp obficie mieszanką warzyw z serem i przełóż na blachę do pieczenia.
  5. Steki wstaw na około 15 minut do piekarnika na temperaturę 200C
  6. Gorący mus marchewkowy rozlej na środku talerza, połóż na niego gorącego steka i posyp wszystko świeżą natką i odrobiną szczypiorku. Podawaj np. z młodymi pieczonymi ziemniaczkami i odrobiną jogurtu greckiego.
Stek z kalafiora na musie marchewkowym

Co myślicie o takiej wersji steków? Moim zdaniem prezentują się doskonale i do tego bardzo ciekawie smakują. Warto czasem trochę poświrować w kuchni i zrobić coś nieoczywistego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *