Moje TOP 5 na pizzę w Poznaniu – Gastropoznaniak

Cześć Gastroprzyajciele! Przybywam do Was z moją pierwszą SUBIEKTYWNĄ wyliczanką gastronomiczną. Dzisiaj na tapetę bierzemy moje ulubiona miejsca na PIZZĘ!


Czy jest tu ktoś kto nie lubi PIZZY?! Mam nadzieje, że nie ma na świecie takich osób! Gorące ciasto prosto z pieca, ciągnący się ser no i pomidorowy sos, czy czegoś więcej potrzeba do szczęścia? Nie wydaje mi się… Zapraszam Was do sprawdzenia moich sprawdzonych typów z Poznania, gdzie często się pojawiam i zawsze wychodzę zadowolony. Kolejność jest przypadkowa.

1. Przyjemność pizza

Tego miejsca chyba nie trzeba nikomu przedstawiać! Z małego lokaliku (w którym podobno wcześniej sprzedawano dopalacze) do całkiem rozległego lokalu ze słonecznym ogródkiem. Na miejscu placek w stylu kalifornijskim, czyli inaczej mówiąc foodporn w czystej postaci! Stek na pizzy albo pulled pork prosto ze smokera? Nie ma sprawy! Guacamole z kurczakiem? Proszę bardzo! Rozpływająca się włoska buratta? Tutaj ją też znajdziecie! Od mojej pierwszej wizyty lokal mocno rozszerzył swoją działalność na pasty, burgery, koreańskie frytki, ale ja jednak nadal pozostaje wierny tej PIZZY! Całą recenzje tego miejsca przeczytacie tutaj!

Vege Blue Wave Przyjemność Pizza

2. Forni Rossi 543 Pizza Napoletana Wilda

Miejsce z dość burzliwą historią na gastronomicznej mapie Poznania. Najpierw ogromny lokal w centrum handlowym Malta, potem długa nieobecność, żeby w końcu wylądować na Naramowiach oraz od jakiegoś czasu na Wildzie. To właśnie ten ostatni lokal skradł moje serce i lubię tam często wpadać. Chyba to ze względu na przemiłą obsługę i przesympatycznego szefa kuchni i zarazem głównego pizzaiolo, który zawsze wita gości z uśmiechem na twarzy. W obu lokalach Forni zjecie jedyną w Poznaniu CERTYFIKOWANĄ pizzę neapolitańską. Za co szczególnie cenie to miejsce? Za utrzymywanie za każdym razem stałego i WYSOKIEGO poziomu pizzy. Chcecie wiedzieć więcej? Czytajcie tutaj!

Forni Rossi Wilda

3. Frontiera Pizzeria Napoletana ul. Ratajczaka

Kolejne miejsce, które oferuje poznaniakom pizzę w stylu neapolitańskim! Pieczone przez dosłownie kilka minut w wysokiej temperaturze (400-500o C) placki, które skradły moje serce już za pierwszym podejściem! To tutaj znajdują się moje dwie ulubione pozycje, czyli N DUJA oraz VERDURETTA. Jeśli tylko najdzie mnie niepochamowana rządza na PIZZĘ, w głowie mam tylko to miejsce. Jeśli Was zainteresowałem to zapraszam tutaj!

Verduretta Pizzeria Frontiera Ratajczaka

4. iT. Jeżyce

Nie wiem co do końca się stało, ale PIZZA w tym miejscu jakoś mnie zauroczyła. Niewielka Jeżycka restauracja z otwartą przeszkloną kuchnią i do tego jedyne w swoim rodzaju placki. Są tak inne niż wszystkie, które jadłem do tej pory, że ciężko mi je do czegoś przyrównać. Niemniej warto sprawdzić na swoim języku czy taka pizza będzie Wam pasować. O tej jeżyckiej restauracji przeczytacie tutaj.

Restauracja iT. Jeżyce

5. Pizza naturalna

Trochę sam się sobie dziwie, że umieściłem to miejsce w moim TOP5… Jednak śpieszę z wyjaśnieniem dlaczego! Może nie jest to mój pierwszy wybór  w kwestii klasycznej pizzy, ale jest to moje miejsce NUMER 1 w kwestii alternatywnego ciasta, w szczególności tego bez glutenu! Naturalna opanowała tę sztukę do perfekcji i osoby, które z różnych względów pewnych rzeczy jeść nie mogą, tutaj się odnajdą. Ciekawy co jeszcze ALTERNATYWNEGO można zjeść, czytaj tutaj.

Pizza Naturalna

Wiecie co w tym wszystkim jest najlepsze? Mimo tego zasranego #covid19 wszystkie z wyżej wymienionych lokali nie poddały się i prężnie działają na tyle ile mogą! Jeśli przekonałem Was do któregoś z tych miejsc, bierzcie telefon i zamawiajcie PICKĘ! Bo picka to żyćko <3

A Wy gdzie macie swoje ulubione miejsca? Jak się Wam podobało moje pierwsze zestawienie? Dajcie znać w komentarzu pod tym wpisem.

Zestawienie napisane 4 Kwietnia 2020

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *