Warung Sumatra – Gastropoznaniak


WARUNG SUMATRA to kuchnia INDONEZYJSKA, nie tylko z nazwy.


Mały bar (chyba tak można nazwać to miejsce), w którym stoliki można policzyć na palcach jednej dłoni✋ serwuje ZNAKOMITE😋 dania z Azji Południowo-Wschodniej. W przeciwieństwie do barów z kuchnią „chińską” AKA CHINCZYKÓW👲 (tak naprawdę 90% z nich to kuchnia WIETNAMSKA), wybór dań jest niewielki i bardzo dobrze👍!

Skusiłem się na BAKMIE SAPI (14 PLN), a właścicielka pięknych dłoni na TEMPURA AYAM (15 PLN). Pierwsze danie z ENIGMATYCZNĄ😵 nazwą to nic innego jak smażony na woku MAKARON🍝 Z WOŁOWINĄ🐮 w pikantnym sosie (dostępna wersja łagodna i hot). Może danie wygląda jak z „CHINABOX”📦, ale nic bardziej mylnego (Pozdro dla Radka Kotarskiego z POLIMATÓW👋). Makaron ZACHWYCA głębią smaku oraz przyjemną pikantnością palącą lekko wargi🔥. Wołowina🐄 miękka, dość krucha aczkolwiek nie najlepszej jakości (sporo żyłek i tłustych części).

Natomiast drugie danie GENIALNE w swojej prostocie. KURCZAK🐓 W TEMPURZE z sosem do wyboru. Na pierwszy ogień poszedł pikantny sos chilli z pomidorem i cebulą, który okazał się być IDEALNY do drobiu.

WARUNG SUMATRA mimo że wygląda w środku jak „azjatycki bar” z lat 90, na pewno smakuje o niebo🌌 lepiej. Wydaje mi się, że to dzięki INDONEZYJSKIEJ WŁAŚCICIELCE🙆, która uwijała się jak w ukropie aby zaspokoić głód mieszkańców Poznania. Sympatyczna ekipa i lokal dostają 💥8,5/10💥 i zapewnienie, że jak tylko będę w okolicy to skuszę się na coś innego! 😋😋😋

GASTRORADA: Weź ze sobą gotówkę, bo na miejscu nie można płacić kartą.🚫 💳

NOTE TO MYSELF: Indonezja ma swoją gastronomiczną ambasadę na Piątkowie.

Warung Sumatra Poznań

Recenzja napisana 17 Lipca 2016

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *